Понеділок, 14 травня 2012 03:00

У Сумах презентували "Практичний порадник із доступу до архівів" [Відео]

У Сумах презентували "Практичний порадник із доступу до архівів" [Відео]

27 квітня 2012 року у прес-центрі SumyNews відбулася прес-конференція редактора Сумського історичного порталу, члена Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Геннадія Іванущенка, який презентував довідник "Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів".

Як дізнатися, хто співпрацював із КГБ? Де знайти відомості про родичів, засуджених у часи СРСР? Як правильно написати запит?

Практичний порадник із доступу до архівів". Відкриття архівів в Україні стало унікальною можливістю для науковців усього світу подивитися на функціонування тоталітарного режиму зсередини, опираючись на його ж документи.

Геннадій Іванущенко розповів про таємниці, десятиліттями закриті грифами секретності, про невідомі факти з історії України, як наше минуле приховували і як його фальшували. "Особливістю будь-якого тоталітарного режиму є бажання його керівників контролювати всі сфери діяльності людини і суспільства в цілому.

Для цього потрібно мати максимум інформації про настрої населення, про зародження невдоволення, мати можливість локалізувати це невдоволення і знищити його носіїв.

Ці завдання виконували функціонери органів безпеки режиму. Результатом їх діяльності стало безліч зібраних різноманітних свідоцтв, спостережень, компрометуючої інформації про осіб, які цікавили органи, інформації про діяльність тих чи інших організацій або неформальних об'єднань", - вважають автори презентованої книги (В’ятрович В.М., Кулик І.М., Лошак В.В ., Шпак А.В.)

Архіви комуністичних спецслужб — це можливість для кожного знайти інформацію про рідних і близьких, загублених у бурхливому ХХ столітті, для історика — реалізувати творчі амбіції, першим відкриваючи секрети найбільшої країни Європи із найменш вивченим минулим, журналісти можуть допомогти людям побачити сьогодення в минулому, а минуле в сьогоденні, а письменники — "відкопати" безмір драматичних сюжетів для майбутніх бестселерів.

Про свій досвід вивчення архівів країн Східної Європи розповів кандидат історичних наук Валерій Власенко (Сумський державний університет)

Про актуальність Практичного порадника, а також про свій досвід спілкування з ГДА СБУ у питанні доступу до документів щодо дивізії «Суми» розповіла кандидат історичних наук, доцент кафедри правових дисциплін Сумської філії НУВС Галина Корогод.

Про потрібність нового видання, а також про велику роботу, здійснену СБУ в 2008-2010 роках по введенню до наукового обігу документів репресивних режимів говорив на зустрічі керівник редакційно-видавничої групи «Реабалітовані історією» Олег Корнієнко.

Олександр Вовк, - кандидат історичних наук (Сумський державний педагогічний університет) говорив про важливість розсекречування документів для унеможливлення маніпуляції історичною пам`яттю. 

Наталія Лобко – кандидат історичних наук (Сумський державний університет), підтримала думку про необхідність донесення проблем архівів (фінансування, штатне наповнення) до широкого загалу і влади.

Учасники презентації погодилися з думкою, що подібні зустрічі і консультації дослідників мають бути постійними, адже проблем з доступом до архівних документів сьогодні дедалі більшає. Зі свого боку організатори заходу повідомили про те, що Центр досліджень визвольного руху продовжує моніторинг і юридичний супровід запитів до архівів.

Ознайомитися з текстом порадника в електронному форматі можна тут: http://cdvr.org.ua/sites/default/files/archive/posibnyk_pravo_na_pravdu.pdf

Захід відбувся в рамках проекту Центру досліджень визвольного руху "Доступ до архівів як право на суспільну пам’ять" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Інформаційні партнери проекту: інтернет-видання "Історична правда", портал "Право знати", Центр інформації про права людини, www.platfor.ma.

Новини

У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

15-03-2024

Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

Пам’яті історика Володимира Муравського

06-03-2024

З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

Віктору Ющенку – 70

23-02-2024

Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

10-02-2024

9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

07-02-2024

Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

04-02-2024

3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...