Вівторок, 28 серпня 2012 03:00

Вийшов у світ Інформаційний бюлетень СОО НСКУ

Корнієнко Олег, член Правління НСКУ, голова СОО НСКУ
Вийшов у світ Інформаційний бюлетень СОО НСКУ

Вийшов у світ Інформаційний бюлетень Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, який інформує про наступні події, пов’язані з діяльністю Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців України за період з травня по серпень 2012 р.

18 травня 2012 р. головне управління зв’язків з громадськістю облдержадміністрації передало СОО НСКУ 10 примірників презентаційного ілюстрованого видання «Перлини Сумщини», автором-упорядником якого виступив О.М. Корнієнко. Правління СОО НСКУ вирішило передати примірники книги Президії НСКУ, Інституту історії України НАН України, СДПУ та СумДУ, а також автору та фотографам, котрі надали свої авторські світлини для видання. На жаль, презентацію зазначеного видання головне управління зв’язків з громадськістю облдержадміністрації так і не провело, проте кілька примірників книги публічно були передані до музея-каплиці у с. Нова Слобода Путивльського району в ході вшанування 70-х роковин каральної операції мадяр (07.07.1942 р.), під час якої загинуло близько 600 мешканців села.

29 травня 2012 р. в залі засідань Ученої ради Харківського національного університету ім. В. Каразіна відбувся урочистий пленум Правління Національної спілки краєзнавців України, присвячений 85-річчю виходу в світ першого номера журналу "Краєзнавство". На пленумі, серед іншого, було презентовано прижиттєво не закінчену оперу Д. Бортнянського “Сокіл” і довідник ГО “Вікімедіа Україна” “Як редагувати Вікіпедію”. Президією НСКУ перед Сумською ОО НСКУ поставлено завдання розібратися з ситуацією щодо незаповнених членських квитків НСКУ, отриманих М. Маньком і посприяти поверненню їх до Президії.

5 червня 2012 р. головне управління зв’язків з громадськістю облдержадміністрації під приводом «реорганізації» звільнило з посади керівника редакційно-видавничої групи по підготовці та виданню книг члена Правління НСКУ Корнієнка О.М. Разом із скороченням посади керівника групи, вакантну посаду старшого наукового редактора підгрупи "Книги Пам’яті України" обійняла студентка СумДУ, котра раніше працювала молодшим науковим редактором (секретарем-машиністкою) групи. Нагадую, що НСКУ є співзасновником і активним учасником видавничих проектів науково-документальних серій книг "Реабілітовані історією" та "Книги Пам’яті України".

У надзвичайно важкому фінансовому стані та під загрозою закриття також перебуває редакційно-видавнича група обласного тому ще одного знакового видання – "Звід пам’яток історії та культури…", де працює член НСКУ Н.С. Подоляка.

4 липня 2012 р. відбулася зустріч голови Правління СОО НСКУ О.М. Корнієнка з профільним заступником голови облдержадміністрації І.О. Яговдиком. У ході зустрічі розглядалися питання підтримки з боку керівництва області краєзнавчого руху області та СОО НСКУ зокрема. І.О. Яговдик погодився з тим, що наукова й громадська діяльність членів НСКУ має більше практичне й прикладне значення порівняно з діяльністю членства інших творчих спілок. До СОО НСКУ заступником голови облдержадміністрації було висловлене прохання надати допомогу у боротьбі з вандальською діяльністю т. зв. чорних археологів. Голова СОО НСКУ проінформував І.О. Яговдика про становище, котре склалося із заохоченням в області членів творчих спілок і краєзнавців зокрема. Так, за минулий рік жоден із членів НСКУ не був удостоєний стипендії голови облдержадміністрації, котра щороку надається представникам творчих професій і спілок. Крім того, облдержадміністрацією та облрадою навесні 2012 р. була поновлена обласна краєзнавчо-мистецько-журналістська премія ім. Пилипа Рудя (колишня премія обкому ЛКСМУ). Попри запевнення співробітників ОДА, інтереси членів СОО НСКУ враховані не були. По-перше, у складі комісії, що має визначати лауреатів, немає жодного представника НСКУ, а, по-друге, номінація "краєзнавство" в Положенні про премію ім. П. Рудя взагалі відсутня. З огляду на це, а також зважаючи на приклад більшості областей України, заступнику голови облдержадміністрації І.О. Яговдику було запропоновано розглянути можливість встановлення окремішньої краєзнавчої обласної премії, а також профінансувати сайт СОО НСКУ, як спільний науково-популярний інформаційний проект. Натомість І.О. Яговдик запропонував перенести розгляд цього питання на осінь 2012 р., коли буде формуватися бюджет. Додатково головою Правління СОО НСКУ було висловлено стурбованість подальшою долею обласних томів видавничих проектів науково-документальних серій книг "Реабілітовані історією", "Книги Пам’яті України" та "Звід пам’яток історії та культури…", котрі в значній мірі трималися на добрій і безкорисливій ініціативі членства НСКУ. Існує небезпека того, що підготовлені ними наукові нариси про репресованих земляків можуть не потрапити до 2-ї та 3-ї книги обласного тому "Реабілітовані історією". Тим більше, як стало відомо, головне управління зв’язків з громадськістю облдержадміністрації планує ревізувати склад Редакційної колегії науково-документальних і краєзнавчих видань Сумської області, котра складається переважно із членів НСКУ.

12 липня 2012 р. за участю СОО НСКУ та з ініціативи СОО "Товариства українських офіцерів" на базі Сумського ракетно-артилерійського полку було проведено науково-практичну конференцію, присвячену 125-річниці з дня народження С.А. Ковпака.

Традиційні всеукраїнські заходи, пов’язані з історією українського козацтва, котрі завжди проходили на Сумщині у червні-липні – "Козацький родослав" (с. Шаповалівка Конотопський район) та "Калнишева рада" (с. Пустовійтівка Роменського району) цього року органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування фактично не проводились, а були перетворені у районні свята без прив’язки до звичних місць і термінів проведення.

Додатково інформую, що за ініціативи Сумської міської ради в середині – другій половині вересня 2012 р. має відбутися круглий стіл за участю членів НСКУ та архітекторів, присвячений обговоренню Історико-архітектурного опорного плану м. Суми. Додаткову інформацію та проект наукової записки до ІАОП можна отримати у О.М. Корнієнка. У п’ятницю, 30.08.2012 р. в приміщенні бібліотеки УАБС має відбутися презентація чергової книги із серії "Суми. Вулицями старого міста". Вхід за запрошеннями. Бажаючим взяти участь у заході прохання терміново перетелефонувати 27-28.08.2012 р. голові Правління.

Буринський районний краєзнавчий музей в особі директора музею, члена НСКУ М.М. Кононенко запрошує бажаючих подати свої розвідки, котрі можуть бути включені до щорічного наукового збірника, присвяченого історії Буринщини.

Крім того, на ваш розгляд направляю анонси наукових конференцій і історичних читань, котрі в найближчий час мають пройти у Сумській області (додаються).

 

ДОДАТОК 1

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

Товариство молодих учених

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Другої Міжнародної інтернет-конференції для молодих учених та студентів "Глухівські наукові читання – 2012", яка відбудеться 15 – 17 листопада 2012 р. у Глухівському національному педагогічному університеті імені Олександра Довженка.

Пропоновані напрями роботи конференції

  • історія;
  • педагогіка;
  • філологія;
  • актуальні питання суспільних та гуманітарних наук.

До участі у конференції запрошуються студенти та молоді учені.

Робочі мови конференції: українська, російська, англійська

Матеріали приймаються

з 1 до 30 жовтня 2012 р.

За підсумками конференції будуть опубліковані матеріали доповідей та розіслані учасникам за заявленою поштовою адресою.

Також оргкомітет планує розмістити доповіді на сайті університету www.gdpu.edu.ua

Матеріали конференції обсягом від 2 до 8 сторінок мають бути набрані у редакторі Word і подаватися до оргкомітету електронному варіанті. Текст має бути набраним шрифтом Times New Roman, 14 кеглем (перелік літератури – 12), через 1,5 інтервалу, всі поля – 2 см, сторінки не нумеруються.

Зразок оформлення тез для публікації у збірнику матеріалів конференції:

Петренко П. П.

 

ДОДАТОК 2 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

Національна спілка краєзнавців України

Управління освіти і науки, управління культури і туризму Сумської ОДА

Глухівська міська рада

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції "Партизанський рух у роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 рр.", присвяченій 70-літтю створення Українського штабу партизанського руху та Сумського партизанського з’єднання, яка відбудеться 5-6 жовтня 2012 р. у Глухівському національному педагогічному університеті імені Олександра Довженка.

Пропоновані напрями роботи конференції

  • історія партизанського руху;
  • використання матеріалів партизанського і підпільного рухів та музейної спадщини у патріотичному вихованні студентської і учнівської молоді;
  • студентські та учнівські походи-зльоти по місцям партизанської слави як одна із дієвих форм патріотичного виховання молоді;
  • діяльність державних інституцій, громадських організацій, навчальних закладів по вивченню, популяризації змісту і героїки партизанського та підпільного рухів у роки Великої Вітчизняної війни 1941 ‑ 1945 рр.;
  • актуальні питання історії Другої Світової війни (1939 – 1945 рр.);
  • актуальні питання історії України та всесвітньої історії.

До участі у конференції запрошуються усі зацікавлені особи та організації.

Допускається заочна участь у конференції.

Робочі мови конференції: українська, російська, англійська

Матеріали приймаються до 20 вересня 2012 р.

За результатами конференції буде видано збірник матеріалів конференції.

Матеріали конференції обсягом від 3 до 5 сторінок мають бути набрані у редакторі Word і подаватися до оргкомітету електронному варіанті. Текст має бути набраним шрифтом Times New Roman, 14 кеглем (перелік літератури – 12), через 1,5 інтервалу, всі поля – 2 см, сторінки не нумеруються.

Зразок оформлення тез для публікації у збірнику матеріалів конференції:

Петренко П.П.

 

ДОДАТОК 3

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

Національна спілка краєзнавців України

Управління освіти і науки, управління культури і туризму Сумської ОДА

Глухівська міська рада

"Соціально-економічний розвиток Слобідської України

у середині XVIII ст."

Текст доповіді

  1. Маслійчук В. Слобідська Україна / В. Маслійчук – К., 2008. – 72 с.
  2. Слюсарский А. Социально-экономическое развитие Слобожанщины XVII – XVIII вв. / А. Слюсарский – Х.: Харьковское книжное издательство, 1964. – 460 с.

Примітки до тексту оформляються як зноски, а посилання на джерела позначаються у квадратних дужках номером, під яким стоїть це джерело у переліку літератури та через кому, номер сторінки. Література подається в кінці статті за алфавітом згідно з вимогами ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 Бібліографічний запис (приклад див. Бюлетень ВАК України № 2, 2008 або на сайті Книжкової палати http://www.ukrbook.net/prykl_bib_zap.pdf/). При цьому, слово «Література», «Список джерел та літератури» не пишеться. Перелік літератури не повинен перевищувати 12 позицій. Цитати подавати однією мовою з основним текстом. Абзаци виставляються автоматично, переноси не ставляться, література нумерується врчну. Антотація, ключові слова, переклад назви іноземними мовами не потрібні. 

Матеріали надсилати на електронну скриньку кафедри історії: caf-hist@ukr.net

Для участі у конференції просимо Вас до 20 вересня 2012 р. надіслати на адресу оргкомітету електронний варіант тез, анкету з інформацією про себе, та у разі прийняття матеріалів до участі в конференції – відсканований варіант квитанції про сплату оргвнеску.

Спочатку необхідно надсилати текст статті та анкету. Про прийняття статті до друку (або її відхилення) буде повідомлено невдовзі після її отримання, а також названі реквізити для сплати організаційного внеску.

Після отримання повідомлення про включення матеріалів до участі в конференції повторно надсилаються тези та анкета а також сканований варіант квитанції. Файли необхідно називати прізвищем автора (Петренко П.-стаття, Петренко П.-анкета, Петренко П.-квитанція)

У анкеті потрібно надати відомості про автора (прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи або навчання, посада, науковий ступінь, вчене звання, телефон, e-mail, поштова адреса), вказати тему доповіді, зазначити форму участі (особиста / заочна) та потребу у поселенні. Для студентів додатково необхідно надати інформацію про свого наукового керівника.

Витрати, пов’язані з участю в конференції (проїзд, проживання, харчування), беруть на себе учасники. Оргкомітет забезпечує поселення учасників у студентський гуртожиток та надає допомогу з поселенням у готель.

Оргкомітет: ГНПУ ім. О. Довженка, вул. Києво-Московська, 24 м. Глухів, Сумська обл., Україна, 41400

Телефон: (05444) 2-33-06. Факс: (05444) 2-34-74.

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Зразок анкети:

ПІБ – Петренко Петро Петрович

Місце роботи та посада – доцент кафедри історії Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка

Науковий ступінь, вчене звання – кандидат історичних наук, доцент

Телефон 050 – 555 – 55 – 55

E-mailЦя електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Поштова адреса – в. Києво-Московська, 24, м. Глухів, Сумська область, 41400

Тема доповіді ‑ Соціально-економічний розвиток Слобідської України у середині XVIII ст.

Форма участі ‑ особиста

Потреба у поселенні – немає. 

 

 

 

Новини

У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

15-03-2024

Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

Пам’яті історика Володимира Муравського

06-03-2024

З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

Віктору Ющенку – 70

23-02-2024

Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

10-02-2024

9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

07-02-2024

Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

04-02-2024

3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...