Четвер, 05 грудня 2019 19:07

Скрипченко Ігор, Абаровський Іван. Крах партизанського руху на Недригайлівщині у грудні 1941 року

Ігор Скрипченко, Іван Абаровський, краєзнавці (смт Недригайлів)
Скрипченко Ігор, Абаровський Іван. Крах партизанського руху на Недригайлівщині у грудні 1941 року

78 років тому у нашому краї, який тоді перебував у німецькій окупації, було остаточно розгромлено нечисельні партизанські групи, які створювалися тодішньою партійною і радянською владою для організації руху опору окупантам на території нашого району.

В історичній літературі радянської доби і періоду незалежної України ці події краєзнавцями висвітлюватися не повністю, із наявної джерельної бази інформація оприлюднювалася вибірково, замовчували значний об’єм історичних матеріалів, що не давало змоги дати об’єктивну інтерпретацію минулого.

Водночас нашарування пропагандистських штампів взагалі відводило громадськість у закамуфльовану реальність, спотворюючи уявлення про справжню історію.

На сьогодні одним з головних документів, який дає можливість частково реконструювати історію руху опору на Недригайлівщині в період німецької окупації 1941 року, є протокол №29 комісії Недригайлівського райкому КП(б)У від 31 липня 1944 року, який зберігається у Державному архіві Сумської області (фонд 37, опис 2, справа 10, аркуш 64), до якого раніше не було доступу бажаючим узнати про ті події.

Отож, в основному спираючись на дані цього документу та інших джерел, спробуємо відтворити справжню історію партизанського загону та груп в Недригайлівському районі в період вересня-грудня 1941 року.

Враховуючи неминучість німецької окупації, у серпні 1941 р. влада Недригайлівського району зайнялася створенням підпілля та підготовкою до організації партизанського загону.

З цією метою на папері був сформований загін в складі 162 чоловік, ядром якого стали 25 членів та кандидатів в члени ВКП(б), заготовлено 60 гвинтівок, 4 кулемети, 100 гладкоствольних рушниць, 25 тисяч патронів, 36 центнерів спирту та інших горючих матеріалів, своєчасно зроблені необхідні запаси одягу, продуктів харчування з річного розрахунку на 300 чоловік на рік, підготовлені явочні квартири та землянки в лісах.

У вересневі дні 1941 року серед осіб, які були залишені в Недригайлівському районі для підпільної партизанської роботи, був і тодішній голова Білоярського колгоспу ім. Хрущова Мохнюк. За догадками, він посідав у тому формуванні якусь керівну посаду. За його вказівкою з колгоспної комори до Кислого лісу (на Чубанівщину) підводами було доставлено чимало харчових продуктів: сало, варення, масло, олія, крупи тощо. Двом довіреним особам Мохнюка було доручено провести ту доставку. Пізніше вони розповідали, що вночі доставили вантаж до вказаного місця, покинули його й повернулися по домівках. Другого дня Андрій Федотович А. та Корній Євтухович К. поцікавилися, чи забрали той товар. Продуктів не виявили. А за їх словами, побачили відбитки на дорозі від коліс машини, зім’яту траву і залишки паперу. У Кислому лісі про перебування партизанів немає і натяку. Жодних продуктових чи інших баз не було закладено. Чому? Перш за все, масив лісу зовсім невеликий для партизанських дій. А по-друге, ті, кому це було доручено проводити, розбрелися хто куди – по домівках, деякі перейшли лінію фронту і влилися в ряди Червоної Армії, інші перейшли на бік окупантів тощо. Особисто Мохнюк пересидів роки німецької влади в селі. В 1943 році пішов на фронт, де і загинув.

За вказівкою згори недригайлівський партизанський загін поділявся на 4 менші партизанські групи – Вільшанську, Недригайлівську, Іваницьку та Великобудківську, командирами і комісарами яких були призначені О.Г.Ванденбаум, А.Г Калиниченко, Н.Л.Тимченко, Бирченко, А.Д.Радченко та Шульженко. Також було призначено керівництво всього партизанського загону – командир Івана Артемович Могильний, який до війни очолював Недригайлівську МТС, комісар - Єгор Федорович Могильний.

Передбачалося, що на окупованій території повинен був проводити свою роботу підпільний партійний комітет в складі першого секретаря РК КП(б)У Івана Дмитровича Решетняка та двох членів партії – Івана Дем’яновича Білика (до війни працював суддею) та Афанасія Олексійовича Биткова.

Але незважаючи на ці зусилля, тут не вдалося зорганізувати ефективний партизанський опір. Причин, об’єктивних і суб’єктивних, багато. Це і помилкова сталінська воєнна доктрина, яка не припускала можливості війни на своїй території, а значить не ставила серйозно питання партизанського руху, це і відсутність у районі значних лісових масивів, що надзвичайно ускладнювало організацію діяльності народних месників, і, нарешті, помилки у призначенні комуністів-керівників місцевих партизанських групп і зрада їх.

Оборонні бої на території Недригайлівського району точилися з 21 вересня по 8 жовтня 1941 року. У повній ворожій окупації район перебував з 8 жовтня 1941 р. по 5 ве­ресня 1943 р., тобто майже 23 місяці.

Під час вступу німецьких військ на територію Недригайлівського району, 23 вересня 1941 року комісар партизанського загону Є.Ф.Могильний, члени підпільного комітету партії І.Д.Решетняк та А.О.Битков, командир Вільшанської партизанської групи Н.Л.Тимченко і комісар групи О.Г.Ванденбаум залишили партизанський загін і разом з відступаючими червоноармійцями пішли у радянський тил. І більшовики, і НКВС дорожили своїми кадрами…

У період з 23 вересня по 5 грудня 1941 р. біля с.Вільшани діяла партизанська група з 12 чоловік на чолі з А.К.Калиниченком, кадровим співробітником НКВС. На початку грудня 1941 р. вона напала на німецьку заставу в с.Великі Будки, знищивши 18 солдатів та офіцера ворога. Але за допомогою зрадників фашисти влаштували облаву, захопивши 7 партизанів. Група припинила своє існування. Командирові групи Калиниченку вдалося уникнути арешту.

В цей же період існувала також Іваницька партизанська група з 15 чоловік, яка не виявила ніякого супротиву проти гітлерівців і була бездіяльною. На початку грудня 1941 року фашисти арештували 11 її членів, які навіть не ховалися від ворога, і стратили.

У перших числах грудня 1941 року перейшли на бік німців комуністи командир партизанського загону І.А. Могильний і член підпільного райкому партії І.Д. Білик, після чого загін практично розпався.

5 грудня 1941 року окупаційні війська і поліція влаштували облаву на партизан, втекти вдалося лише трьом – А.К.Калиниченку, П.Г.Бондаренку і І.П. Сеньку. Калиниченко і Сенько пробралися в Курську область, де жили під чужими прізвищами до дня звільнення в березні 1943 року. Щоб не потрапити до рук ворога П.Г.Бондаренко, який був слабіший за інших, покінчив життя самогубством, кинувся в колодязь. Інші партизани були схоплені німцями і страчені.

На цьому опір наших земляків, очолюваних комуністами завершився. Окремі з них, які прислужували ленінсько-сталінській партії стали поліцаями, перейшли на службу до гітлерівців.

Після визволення району від окупації А.К. Калиниченко працював оперуповноважени райвідділу НКВС, О.Г.Ванденбаум очолював районну ощадкасу.

 

Новини

У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

15-03-2024

Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

Пам’яті історика Володимира Муравського

06-03-2024

З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

Віктору Ющенку – 70

23-02-2024

Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

10-02-2024

9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

07-02-2024

Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

04-02-2024

3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...