Субота, 12 листопада 2022 08:29

"Топоніміка міста має стати нашою": сумський художник створив цвинтар російських вулиць

Ігор Назаренко, журналіст
"Топоніміка міста має стати нашою": сумський художник створив цвинтар російських вулиць

Сумський художник створив цвинтар російських вулиць і оголосив себе його директором. Так чоловік хоче привернути увагу громадськості до затягування міською владою процесу перейменування вулиць, пов’язаних з іменами російських культурних, політичних та військових діячів на українських.

Художник Костянтин Аленінський в рекреаційній зоні Сум, поблизу Псла, створив умовний цвинтар російських вулиць. Чоловік розповідає: "Наша топоніміка міста має стати, не те що правильною, але нашою вже. Мені, як художнику, не дуже приємно, що в моєму місті є вулиця Левітана, Пєрова, Сурікова, але немає вулиці братів Кричевських, ні Василя, ні Федора, немає вулиці Олександра Богомазова, немає вулиці Казимира Малевича".

аленінський

 Костянтин Аленинський

У квітні Костянтин долучився до робочої групи, яка почала працювати над змінами назв вулиць з імен російських діячів – на українських. Наприкінці липня група подала свої пропозиції міському голові. Нині листопад, але процес перейменування не почався.

"Ми єдиний обласний центр, який іще не розпочав, взагалі не розпочав, перейменування, навіть частково, русифікованих вулиць. І я хочу винести це питання назовні. Щоб і депутати теж подивилися і, може якось, когось наштовхне, що, все ж таки, трошечки треба пришвидшитись. Вже "цвинтар" є, а ми іще не голосували", — говорить Костянтин Аленінський.

росвулиці

Краєзнавець В’ячеслав Артюх також працював у цій групі. Загалом, запропонували перейменувати 217 назв вулиць і провулків в обласному центрі і старостинських округах.

"Ці назви давалися, на рівні сумської топоніміки, спеціально і це було у 50-70-их роках ХХ століття. Спеціально, тодішньою комуністичною владою, щоб, власне, показати кому належить це місто, чия влада в місті, які цінності треба сповідувати цьому місту, жителям цього міста. Це вже не письменники і поети, скажемо так, чи це першорозрядні, на зразок Пушкіна, чи третьорозрядні, на зразок Плєщєєва, це не має значення, вони виконують функцію руськості у нашому топонімічному просторі", — пояснює краєзнавець.

росвулиці1

У серпні депутати голосували за перейменування вулиці Зої Космодем’янської на Івана Брюховецького. Не підтримали тоді це рішення, у тому числі представники депутатської групи "Платформа за життя та мир". Голова цієї депутатської групи Ігор Перепека тоді пояснив їхню позицію так: "Коли були перейменовані ті вулиці, то я знаю, що саме перше, що зробили люди похилого віку, вони, щоб не завдавати проблем своїм дітям онукам, вони йшли оформлювати їх після перейменування. В цьому проєкті рішення не було ніяк порушено питання жителів даної вулиці. Як буде вирішуватись фінансове питання в разі перейменування цих вулиць. Тому ми б хотіли, щоб була прописана компенсаторна схема чи режим".

І хоча начальник правового управління міськради Олег Чайченко тоді роз'яснив, що ходити змінювати документи при перейменуванні вулиці мешканцям не потрібно, Ігор Перепека телефоном сказав, що своєї думки на сьогодні, не змінив. У вересні список топонімів для перейменування депутати послали на доопрацювання.

росвулиці2

"На сьогодні комісія розглянула позитивно питання щодо опрацювання вулиць, перейменування з проросійських, на українські, оприлюднила і чекаємо сесії щодо розгляду на пленарному наступному засіданні", — говорить голова депутатської комісії з питань законності Сумської міськради Євген Касяненко.

Після першої хвилі перейменувань за законом про декомунізацію 2015 року у Сумах залишаються подвійні назви. Будинок по вулиці Люблінській, а з іншого боку – імені учасника утвердження радянської окупаційної влади в Україні Йона Якіра. У іншому будинку — табличка з ім'ям письменника, ідеолога українського націоналізму Юрія Липи, а поруч стара — імені уповноваженої особливого відділу НКВС 30-их років минулого століття Марини Раскової.

Джерело:  Суспільне Суми

Новини

У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

15-03-2024

Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

Пам’яті історика Володимира Муравського

06-03-2024

З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

Віктору Ющенку – 70

23-02-2024

Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

10-02-2024

9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

07-02-2024

Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

04-02-2024

3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...