Субота, 19 листопада 2011 02:00

Герб Сум

Герб Сум

Герб Сум — офіційний символ обласного центру міста Суми, затверджений IV сесією міської ради Сум 15 лютого 1991 року.

 

Герб міста Суми – це щит традиційного типу міст східної України. Колір його поля – срібний. Срібло подається сріблястим кольором при кольоровому зображенні і чистим полем без фарби – при некольоровому зображенні герба. Вимірні пропорції герба становлять 3/4 відношення ширини до довжини.

На полі герба розміщено три чорні суми: дві - зверху, одна – знизу, з їх перев`язами та золотими ґудзиками. Своєю формою вони нагадують сумки, які носили козаки Сумського полку. Чорний колір означає обережність, мудрість. Колір створюється із сажі.

Золотий колір подається жовтим кольором при кольоровому зображенні і білим з крапками - при некольоровому зображенні.

Передісторія

Найпершою символікою Сум можна вважати прапор Сумського слобідського полку. Затверджений він був ще 1659 року. Полотнище прапора було блакитним. На ньому — Богородиця, одягнена в білі шати. В одній руці вона тримала Христа, а в другій — Біблію. Символом перемоги православ'я над мусульманством був перевернутий півмісяць, на якому стояла Богородиця.

Як відомо, у 1734 році Суми стали на ціле десятиліття центром Слобожанської України. Олексій Шаховський, який тоді очолював комісію із влаштування слобідських полків Сумщини, намагаючись вислужитися перед російським урядом та викоренити залишки традицій козацтва, звернувся до імператриці Анни Іванівни, щоб та дозволила змінити символіку. Шаховський просив створити нові герби та прапори для слобідських міст.

Зробити нові геральдичні символи запросили німця Йоганна Беккенштейна, завідуючого кафедри геральдики Академії наук міста Петербурга.

Той запропонував 14 варіантів Сумського герба. Однак новий герб так і не був затверджений.

Герб часів Російської Імперії

У 7080-х роках XVIII століття російська імператриця Катерина ІІ провела ряд міських реформ, що вплинуло також на символіку міст. Князь Михайло Щербатов у 1775 році запропонував місту новий герб та прапор, аби остаточно викоренити у нащадків козаків пам'ять про демократичні традиції колишньої Запорізької січі.

Прапор було затверджено 1776 року. Це було полотнище синього кольору зі срібним гербом. А сумський герб затвердили 21 вересня 1781 року (закон № 15238) разом з рештою гербів Харківського намісництва — це був чинний символ міста, тобто з трьома торбами із золотими ґудзиками на срібному щиті. Цікаво, що гербу Сум тоді вдалося уникнути зображення в горішній частині харківського герба, як це було на гербах більшості міст губернії — ймовірно, завдяки своєму особливому статусу, адже від 1765 року Суми були центром провінції.

Sumy Koehne

Проект Бориса Кене

1857 року було створене нове геральдичне відділення, яке очолив барон Кене. Він розробив загальний принцип прикрас гербів повітових міст, таких як Суми.

У 1863 Б. Кене був розроблений проект нового герба міста. В срібному полі три чорних суми з червоними поясами та китицями, дві над одною. У вільній частині — герб Харківської губернії. Щит увінчаний срібною міською короною з трьома вежками та обрамований двома золотими колосками, оповитими Олександрівською стрічкою. Офіційного затвердження цей герб не отримав.

У 1870 році затверджене міське положення, за яким зображення герба мало бути присутнім на всіх видах атрибутів влади міського голови, членів міської управи, службовців торговельної та господарської поліції, старост і їхніх помічників.

Sumy t

Радянські часи

Після революції 1917 року замість традиційних гербів почали використовувати "інтернаціональні" символи.

За СРСР на початку 1972 року за завданням Михайла Лушпи учні школи художників-оформителів представили на конкурс свої роботи. Переміг проект Івана Бондаря. Він і був затверджений як радянський герб Сум. Він являв собою червоний щит з лазуровою базою, яка містила зображення з історичного герба — 3 мисливські сумки. На червоному ж полі — срібна півшестерня з ретортою та символом атомної енергетики. У главі герба був напис "Суми".

Sumy

Сучасність

15 лютого 1991 року IV сесія міської ради Сум перезатвердила герб, який був прийнятий 1781 році, і нині са́ме він є офіційним символом міста. 25 лютого 2004 року Сумською міською радою було затверджено Додаток до рішення міської ради "Про Положення про герб міста Суми".

Герб міста можна розміщувати:

  • на фасадах будинків та у приміщеннях Сумської міської ради, районних у місті Суми рад;
  • у приміщеннях керівників Сумської міської ради, районних у місті Суми рад, керівників виконавчих органів міської ради та районних у місті Суми рад;
  • у громадських приймальнях депутатів міської ради.
  • Підприємства, установи, організації можуть використовувати зображення герба міста для рекламних заходів з дозволу міського голови, секретаря міської ради та керуючого справами виконавчого комітету міської ради при умові сплати збору за використання місцевої символіки.

    Новини

    У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

    15-03-2024

    Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

    Пам’яті історика Володимира Муравського

    06-03-2024

    З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

    Віктору Ющенку – 70

    23-02-2024

    Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

    Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

    10-02-2024

    9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

    Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

    07-02-2024

    Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

    На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

    04-02-2024

    3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...