Середа, 07 грудня 2011 02:00

Своє існування Преображенський храм веде з 60-х років ХVII сторіччя

Своє існування Преображенський храм веде з 60-х років ХVII сторіччя

Згідно запису священика Федора Словінського від 1802 року значиться, що: “17 марта 1661 года был освящен алтарь церкви во имя Св.Алексия, человека Божиего, для молитв за царя Алексея Михайловича”.

Сумський Соборний храм згідно старих актів завжди був храмом Преображення Господнього.

Перший дерев’яний храм згорів і був знову відбудований в 1694 році полковником Герасимом Кондратьєвим.

Ім’я будівника було вирізблено при вході на дверях. Освячення жертовника у храмі Преображення Господнього було здійснено 18 травня 1694 року Преосвященним Авраамієм, митрополитом Бєлгородським і Обоянським.

При протопопі Матвієві Гресовському дерев’яний Преображенський храм в 1754 році перебудовувався.

За благословінням Преосвященного Аггея (Колосовського), єпископа Бєлгородського і Обоянського, 13 липня 1776 року при протопопові Іоаннові Словінському, священиках Федорі Словінському і Стефану Куліковському був закладений кам’яний соборний храм. Будівництво і благоприкрашення храму тривало дванадцять років.

Він був освячений 12 жовтня 1788 року Преосвященним Феоктистом (Мочульським), єпископом Бєлгородським і Курським.
 Кам’яна дзвіниця була закладена 15 червня 1797 року, а будівництво її завершено в 1801 році. Перебудовувалась в 1821 році, тоді ж була споруджена і кам’яна огорожа храму.sobor 1

Великий дзвін був узятий з Успенського чоловічого монастиря, який в 1788 році припинив своє існування.

Напис на цьому дзвоні підтверджує, що він виготовлений на кошти статського радника Якова Шубського. Другий, трохи менший дзвін, пожертвував сумчанин Данило Забродський.

Головними благодійниками соборного храму були Яків Шубський, Євдокія Парафієвська, Федір Філоненко, Олена Крамаренко, пізніше – купці Пилип Сидоренко, Андрій Копилов і Федір Стоянов, цеховий Матвій Алейников.

З ікон храму предметом особливого благоговіння служила Курська ікона Божої Матері, подарована курськими купцями в 1780 році.

Серед надзвичайних книг храму був Требник Київського митрополиту Петра Могили 1646 року з написом: “1710 г. февр. 15д. сию книгу отменил (купив. – Ред.) сумской житель Калина Леонтьев с женою своею Мариною за 7 руб. и отдал в Сумскую соборную церковь Преображения Господня за отпущение грехов своих”.

Були й інші древні книги та акти, у тому числі і царська грамота 1692 року на пожертвувану собору землю.

У 1858 році через прогресуючу деформацію зводів верхнього ярусу храм був перебудований з двоярусного в одноярусний.

Сучасний вигляд Спасо-Преображенський собор набув після капітальної реконструкції, проведеної в 1882-1892 році за проектом харківського архітектора М.І.Ловцова. Тоді ж були споруджені прибудови з північної і південної сторін і споруджена дзвіниця.

Храм став трьохпрестольним: головний – в ім’я Преображення Господня, південний – Благовіщення Пресвятої Богородиці і північний – Св. Великомученика Димитрія Солунського. Іконостас виконаний з білого мармуру і зеленого малахіту.

sobor 2

Живописні роботи в інтер’єрі виконували художники В.Є. Маковський і К.В. Лєбєдєв. Все це – розширення та благоприкрашення – відбувалось за кошти сумських купців Дмитра та Миколи Суханових, яким вдячні сумчани встановили в притворі храму пам’ятні дошки.

З 1867 року благочинним Сумського повіту і настоятелем храму був Василь Нікольський, нагороджений в 1895 році орденом Св. Володимира 3-го ступеню, а духовником – Микола Фесенко, нагороджений в 1903 році орденом Св. Анни 2-го ступеню.

Церковним старостою з 1901 року був дворянин статський радник П.І.Харитоненко.

sobor 4

Новини

У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

15-03-2024

Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

Пам’яті історика Володимира Муравського

06-03-2024

З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

Віктору Ющенку – 70

23-02-2024

Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

10-02-2024

9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

07-02-2024

Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

04-02-2024

3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...