Неділя, 05 лютого 2023 00:42

Спротив на Сумщині в перші дні російського вторгнення. Розповідь голови штабу добровольчого формування

Суспільне-Суми

Микола Бордюгов у перший день повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року, очолив штаб добровольчого формування міста Суми. Штаб збирав інформацію про переміщення ворога по області та почав координацію сил спротиву.

"Наші танкісти зустрічали ворога у Великій Писарівці. В. Писарівка-Грайворон – стримували ворожий натиск. Пізніше у нас пішла інформація, що заходять групи і через Грабовське", - розповідає Микола Бордюгов. І додає — великої техніки було сотні, осмислити таку кількість тоді було надскладно.

"В селі Бездрик ішли бої, там тримали хлопці — "Айдарівці" оборону. Об’їзд Сум здійснювався через Старе село, фактично, техніка, що заходила із Грабовського, заходили з села Бездрик. З Бездрика під’їжджали і на самому "Хімпрому" були сутички. Фактично, Суми були блоковані з різних сторін", - пригадує доброволець.

"Зупинити російську колону з 450 одиниць техніки було утопічною ідеєю"

Майже пів тисячі одиниць різної техніки росіян, у тому числі танків, зупинились під Сумами. "Нам зателефонували, що пішла колона через Грабовське і в бік Сум, через Краснопілля, через с. Глибне і вийшла ця колона 450 одиниць, ми не думали що вони зупиняться на ночівлю в с. Велика Чернеччина Сумського району. Дуже професійно був організований їх бойовий супровід, тому що там стояли навколо цієї колони і снайперські групи, і квадрокоптери там літали, тобто, дістатись до неї було складно. Ми планували її зустрічати в Сумах, формували групу. Із засобів стримування було, якщо зараз аналізувати, тому що це була дуже утопічна ідея, тому що були РПГ, "коктейлі Молотова", - говорить начальник штабу.

Перевірену і надійну інформацію передавали до Києва. "Через свої особисті контакти виходили на Управління ракетних військ і артилерії, на групи ударні по "Байрактарам", інформацію передавали, колони горіли. Майже за добу організували штаб – візуальне спостереження по області, тому що були спеціалісти з ІТ і де були камери по населених пунктах, територіальних громадах, ми заходили і ми бачили. В режимі реального часу відслідковували переміщення", - розповідає Микола Бордюгов.

Найтяжчі бої в області розгорнулися за місто Охтирка і тривали місяць.

"Охтирка – основний осередок спротиву. Завдяки тому, що встояла Охтирка, завдяки нашим хлопцям-танкістам, які зустрічали ворога на Велико-Писарівському напрямку, це дало нам час для групування і підготовки. Основне, що їх врятувало (оборонців Охтирки, - прим.ред.), це підрив мосту, який у селі Климентове знаходиться.

Основна задача (у росіян, - прим. ред.) були не Суми, а більше Харків, тому що якби не встояв Харків, то, відповідно, питання у напрямку Донецьких, Луганських областей", - розповів чоловік.

Читайте також: "Підбили понад десять одиниць російської техніки". Яким був бій під Верхньою Сироваткою на Сумщині на початку березня.

Не зумівши захопити Охтирку, росіяни боялися заходити у великі населені пункти. "От село Грабовське, де основне було переміщення техніки, це місцевий пункт пропуску і туди їздили вони, але чому туди вони їхали – зрозуміло, тому що через Грабовське можна було доїхати майже до Сум, без заходження в крупні населені пункти, тому що в той період вони їх лякали. Зелень іще не пішла, а от в населених пунктах – не зрозуміла ситуація, що може бути. Якщо навіть узяти Краснопілля, тут вони не намагалися вводити свої адміністрації, навіть не розміщали якісь там резерви і сили, все воно транзитно йшло. Вони їхали через с. Хмелівка, заїжджали на Самотоївку, на Бобрик (села Великий та Малий Бобрик, - прим. ред.), вони там розділялися, хтось здійснював коригування, однозначно, там складний ландшафт місцевості і дороги такі, що без провідників – складно. Вони намагалися об’їхати Суми з усіх сторін, тому що далі, за с. Покровка, в нас є населений пункт Тур’я, там є тверде покриття дороги і вони туди заїжджали, не масово, але періодично заїжджали, доходили до с. Угроїди і об’їжджаючи з Угроїд по твердому покриттю їхали на с. Осоївка і далі до Миропілля і далі з Миропілля – до Сум. Основний їхній задум був – перерізання основних шляхів до Сум і вихід на шляхи, які ведуть у бік Києва.", - пояснює очільник штабу добровольчого формування.

"Це було стримуючим фактором для росіян, щоб заходити в самі Суми"

Після того, як сумчани розбили декілька російських колон і поодинокі заблукалі машини, російські військові стали рухатися в об’їзд Сум – в напрямку української столиці.

"Вони прекрасно знали, що зброя у населення в м. Суми є, що роздано і в населення близько 10 тисяч одиниць було стрілецької зброї. Тому це було дуже стримуючим фактором для них, щоб заходити в самі Суми. Основна задача їхня – мирні люди, ми нікому не потрібні, як показують території, які деокуповані, що їм потрібно знищити повністю населення, в першу чергу, яке може чинити збройний опір, а потім тих, хто має власну думку, хочуть формувати населення як і своє – зі своєю рабською ідеологією", - говорить Микола Бордюгов.

Аналізом усієї інформації, яка надходила до штабу добровольчого формування у Сумах, говорить Микола Бордюгов, здійснювали жінки – чоловіки не витримували такого навантаження.

"Вал інформації, потім стали помічати, що багато інформації було хибної, це було викликано чим: умисним викривленням дійсності чи, можливо, людина не відповідний фахівець і вона до кінця не розуміє, яка це подія відбувалася. Дівчата, які працювали, вони здійснювали фільтрацію. Це фактично були цивільні, які не мали військового досвіду, вони інтегрували свій життєвий досвід в цю систему. Величезна повага до дівчат, навіть не очікував, що хлопці, які мали певний досвід в цих діях і не робили ту роботу. Чоловік приходив і казав: дай їй відпочити, бо з ніг падала, а замінить було ніким, щоб їх поміняти, бо людина не могла б зорієнтуватись на місцевості в потоці інформації і це б призвело до додаткових втрат", - розповів чоловік.

Зараз Микола Бордюгов займається іншою роботою.

Джерело: Суспільне-Суми

 

Новини

У Глухові відкрили меморіальну дошку Юрію Коваленку

15-03-2024

Сьогодні мали честь бути присутніми на відкритті меморіальної дошки Юрію Коваленку - відомому історику, археологу, краєзнавцю, який загинув 14 березня...

Пам’яті історика Володимира Муравського

06-03-2024

З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 березня 2024 р. у Львові помер член Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Володимир Муравський – «Мураха». Народився...

Віктору Ющенку – 70

23-02-2024

Сьогодні відзначає свій 70-літній Ювілей третій Президент України Віктор Ющенко. Період його президенства – це запекла боротьба з промосковською номенклатурою, яка...

Пам'яті Лідії Григорівни Шеремет

10-02-2024

9 лютого померла Лідія Григорівна Шеремет, колишній депутат міськради, екс-директор заповідника "Михайлівська цілина", знавець народних традицій, автор величезної колекції старовинних...

Російський терорист Прилєпін про перейменування в Сумах

07-02-2024

Про перейменування вулиць у Сумах він написав на своєму Телеграм-каналі. Зокрема він визнав, що Ковпак воював проти України в 1918...

На Сумщині тероборона зупинила російську ДРГ: що відомо

04-02-2024

3 лютого на підступах до Глухівської громади бійці територіальної оборони України зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути державний кордон України. Про це повідомив Сергій...